Διαβάστε μερικές από τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του ΕΛΙΠΥΚΑ, στις 7 & 8 Φεβρουαρίου 2020. Στις ερωτήσεις απαντά ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπελιβάνης,
Επικεφαλής Μηχανικός, Jensen Hughes, USA. Η παρουσίαση του κ. Μπελιβάνη είχε τίτλο «Πυροπροστασία – Τρέχοντα θέματα και μελλοντικές τάσεις».

1. Ποιο software χρησιμοποιήσατε για την εκτίμηση κινδύνου στη περιοχή τής Καλιφόρνιας;
Χρησιμοποιήσαμε in-house λογισμικό και αρκετά διαδεδομένα και αναγνωρισμένα λογισμικά του US Forest Service για τη πρόβλεψη διάδοσης και έκτασης/μέγεθος της πυρκαγιάς.

2. Πόσο χρόνο χρειάζεται η προσομοίωση φωτιάς για μια κατασκευή και ποιο το κόστος αυτής;
Η απάντηση διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της κατασκευής και τα εξεταζόμενα σενάρια. Όσο αφορά το κόστος, εξαρτάται από το ωριαίο κόστος εργασίας του μηχανικού που θα αναλάβει μια τέτοια μελέτη. Για περισσότερες πληροφορίες επί συγκεκριμένου προβλήματος σας καλώ να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου.

3. Προς διόρθωση: Η πιθανότητα υπέρβασης του σεισμού σχεδιασμού είναι 10% στα επόμενα 50 χρόνια δηλαδή περίοδο επαναφοράς 475~500 χρόνια.
Ακριβώς. Ζητώ συγγνώμη αν δεν είπα κάτι τέτοιο στην ομιλία μου.

4. Ένα in-house software το οποιο είναι σίγουρο πολύ λιγότερο validated σε σχέση με τα commercially available softwares ( πχ Siemens star-ccm+, Ansys Fluent) είναι αποδεκτά;
Είναι, αρκεί η αρχή που θα αδειοδοτήσει να δεχτεί τη χρήση του αντίστοιχου λογισμικού. Η έγκριση συνήθως γίνεται μετά από παρουσίαση αποτελεσμάτων σύγκρισης του εν λόγω λογισμικού με benchmark problems ή/και πειράματα.

5. Από τη στιγμή που το simulation στον χώρο αυτό δεν είναι ακόμα τόσο συνηθισμένο, δεν πρέπει το software που θα χρησιμοποιηθεί να είναι well validated;
Θα πρέπει. Είτε αυτό είναι open-source, είτε in-house, είτε commercial.

6. Στην Αμερική υπάρχει για την εκτίμηση σεισμικού κίνδυνου το fema. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο για την εκτίμηση κίνδυνου φωτιάς;
Δεν γνωρίζω κάποιο πλαίσιο για την εκτίμηση κινδύνου φωτιάς αντίστοιχο του FEMA tool για τους σεισμούς.

7. Είναι κοινή πρακτική στο εξωτερικό η δημιουργία μοντέλων κίνδυνου και συλλογής δεδομένων? Και οι βάσεις αυτές αναπτύσσονται από τον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα;
Είναι αρκετά διαδεδομένη πρακτική ειδικά σε περιοχές/πολιτείες οι οποίες έχουν πρόβλημα (οικονομικό και ανθρώπινο) λόγω των πυρκαγιών. Η βάση δεδομένων συνήθως αναπτύσσεται από δημόσιους φορείς. Κατόπιν η εκτίμηση κινδύνου γίνεται από ιδιώτες για λογαριασμό δήμων/περιφερειών. Ίσως ο ΕΛΙΠΥΚΑ να μπορεί να αποδειχθεί ο οργανισμός-καταλύτης που θα πιέσει/συνδράμει την Πολιτεία για τη δημιουργία τέτοιων βάσεων δεδομένων. Οι βάσεις αυτές μπορούν να ενημερώνονται από οικείες πυροσβεστικές υπηρεσίες ώστε ο μελετητής να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στις μελέτες του. Σε πρώτη φάση, η δημιουργία τέτοιων βάσεων βασίζεται σε δεδομένα παρατήρησης από 30,000 πόδια, και ενημερώνεται από δορυφορικές λήψεις και δεδομένα LIDAR.

8. Μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγο περισσότερο το σχεδιάγραμμα για την αποτελεσματικότητα κατάσβεσης συναρτήσει του αριθμού ενεργοποίησης sprinklers;
Μπορείτε να δείτε το διάγραμμα ως την συνάρτηση πυκνότητας sprinkler σε ένα storage rack με τη πιθανότητα πλήρους κατάσβεσης της πυρκαγιάς από τα sprinklers.

9. Λόγω της σύγκρισης της πιθανότητας φωτιάς και σεισμού, έχετε κάποια άποψη όσον αφορά το κονσικουενς;
Αν αναφέρεστε στη σύγκριση των συνεπειών σε ετήσια βάση σεισμού και πυρκαγιάς επιγραμματικά:
– $5 δις λόγω σεισμού vs. $25 δις λόγω πυρκαγιάς σε ζημιές
Ο λόγος που δίνουμε μεγάλη έμφαση και στον σεισμό ως μηχανικοί είναι η συγκεντρωμένη στο χώρο και στο χρόνο απώλεια ζωών και περιουσίας. Στη φωτιά είναι ανηγμένα στο χώρο και στο χρόνο τα δυο αυτά μεγέθη.

10. Για τον οικισμό της Καλιφόρνιας, γιατί έχει σημασία ιστορικά πού είχαμε φωτιά στη διάδοσή της στην κοινότητα;
Είχαν σημασία τα ιστορικά δεδομένα καθώς οι πυρκαγιές κατά κύριο λόγο είναι αποτέλεσμα ατυχημάτων ή τυχαίων συμβάντων. Κατά συνέπεια ακολουθήσαμε πιθανοτικά τη συγκέντρωση αυτών για τις τοποθεσίες έναρξης του κάθε σεναρίου πυρκαγιάς. Εν συνεχεία, τυχαία πήραμε και καιρικά δεδομένα για να προσομοιώσουμε την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Η προσομοιώσεις αυτές γίνονται με τη μέθοδο Monte Carlo.

11. Πως εξασφαλίζετε στο στάδιο της μελέτης ο δείκτης πυραντίσταση ενός μη τυποποιημένου συστήματος που περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό; Επίσης πως προσδιορίζετε ο δείκτης πυραντίστασης υφιστάμενου δομικού στοιχείου;
Σε ένα performance-based design ο δείκτης πυραντίστασης δεν έχει κάποια πρακτική εφαρμογή. Σκοπός της προσέγγισης σχεδιασμού αυτής είναι η επίτευξης του σκοπού τον οποίο θέλουμε η κατασκευή να επιτελέσει (επιτελεστικότητα) μετά την εμφάνιση του υπό μελέτη σεναρίου φωτιάς. Για αυτό το λόγο και περισσότερα από ένα σενάρια συνήθως θεωρούνται δυσμενέστερα.

*Οι απαντήσεις των ομιλητών εκφράζουν τις επιστημονικές και εμπειρικές τους απόψεις, παρουσιάζονται δε αυτούσιες χωρίς καμιά παρέμβαση από το ΕΛΙΠΥΚΑ.

ΕΛΙΠΥΚΑ

Σωρού 22, Μαρούσι Αττικής ΤΚ 15125
Τηλ.: +30 210 300 7554
Εmail: [email protected]

μέλος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Πυροπροστασίας της Ευρώπης

    © 2024 www.elipyka.org – created by: Pinged_