Απαντήσεις από τον Τζέιμι Καβάζο, σε ερωτήσεις που τέθηκαν από συνέδρους, στο 3ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών.
Διαβάστε μερικές από τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου του ΕΛΙΠΥΚΑ, στις 5-6 Απριλίου 2024. Στις ερωτήσεις απαντά ο Τζέιμι Καβάζος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Προσόψεω.
1. Μπορείτε να μας παραθέσετε μερικά γνωστά έργα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, στα οποία έγινε ενσωμάτωση συστημάτων παθητικής πυροπροστασίας από δίκες σας μελέτες; Τι cost – range είχαν μέχρι την τελική τους υλοποίηση; Επίσης με ποιο τρόπο θεωρείτε εσείς ότι ένας facade consultant μπορεί να πιέσει προς την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα;
Ακολουθεί μια λίστα με έργα που έχουμε ολοκληρώσει και έχουμε καθορίσει φραγμούς κοιλότητας παθητικης πυροπροστασιας, τόσο σε τοίχους πετασματος όσο και σε αεριζόμενες προσόψεις.
• Icon Tower Λεμεσός, Κύπρος
• Del Mar Λεμεσός, Κύπρος
• Asteroid Λευκωσία, Κύπρος
• Soho Towers Πάφος, Κύπρος
• Amathus Hotel Λεμεσός, Κύπρος
• Neocleous tower Λεμεσός, Κύπρος (υπό κατασκευή)
2. Πόσο εύκολο είναι σε υφιστάμενα κτίρια (με μεγάλες επιφάνειες, ύψος κοντά στα 15μ) να γίνουν εργασίες στις προσόψεις με μια τέτοια προοπτική, της βελτίωσης της πυροπροστασίας του κτιρίου; Και το κόστους μήπως γίνεται αποτρεπτικό για τον κύριο του έργου;
Δεν υπάρχει σαφής οδηγια στους ελληνικούς κανονισμούς ότι απαιτούνται πυροφραγμοι σε τοίχους πετασματος και αεριζόμενες προσόψεις, αλλά και οι δύο κανονισμοί πυρασφάλειας σε Κύπρο και Ελλάδα απαιτούν τα ανοίγματα να έχουν ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων από τα παράθυρα κάθετα και οριζόντια. Αυτό συνεπάγεται ότι ο εξωτερικός τοίχος είναι επίσης αναλόγως βαθμολογημένος σε 60, 90 ή 120 λεπτά ανάλογα με το κτίριο και τη χρήση του. Αν εχουμε πετασμα ή αεριζόμενη πρόσοψη, πρέπει να συμμορφώνονται με αυτόν τον κανονισμό.