ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΠΑΤΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ, HONEYWELL FIRE & PA/VA

 

Η χρήση της ηλιακής ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και τα φωτοβολταϊκά συστήματα διακρίνονται πλέον από μικρές οικιακές μονάδες έως μεγάλης κλίμακας ηλιακά πάρκα τα οποία σχεδιάζονται για εμπορικούς σκοπούς, όπως την παροχή ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ο χρόνος και τα χρήματα που επενδύονται για την ανάπτυξη τέτοιων συστοιχιών, αλλά και η ευρεία διάδοση των ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, φέρνουν στο προσκήνιο προβληματισμούς σχετικούς με την ασφαλή λειτουργία των εγκατεστημένων ηλιακών συλλεκτών. Πιθανές απειλές μεταξύ άλλων, μπορούν να αποτελέσουν τόσο οι φυσικές καταστροφές όσο και οι αστοχίες εγκατάστασης ή συντήρησης. Ελλαττωματικοί ηλιακοί συλλέκτες, λανθασμένη αποθήκευση μπαταριών, βραχυκυκλωμένα καλώδια, διαβρωμένα στοιχεία της εγκατάστασης που δεν έχουν συντηρηθεί κατάλληλα, μπορούν να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση συλλεκτών, μπαταριών ή ακροδεκτών τερματισμού και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Η πρόκληση πυρκαγιάς μας απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς αποτελεί μια απειλή η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του ίδιου του Φ/Β πάρκου, όσο και για το κοντινό φυσικό περιβάλλον το οποίο μπορεί να κινδυνέψει άμεσα. Σε περιπτώσεις όπου τα Φ/Β πάνελ έχουν τοποθετηθεί σε οροφές κτιρίων, η ακραία υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και σε κοντινά ηλεκτρικά δίκτυα. Επιπλέον, εάν σε μια εκτεταμένη πυρκαγιά τέτοιου είδους συμπεριλάβουμε την δευτερογενή εκπομπή τοξικών αερίων τα οποία εκλύονται από την καύση οργανικών υλών σε ένα πάνελ, τότε η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και να αποβεί μοιραία ακόμη και για την ανθρώπινη ζωή.

Η λύση ανίχνευσης μεταβολών της θερμοκρασίας με την χρήση οπτικής ίνας, ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις ανίχνευσης που υπάρχουν σήμερα σε εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ, τόσο όσο αφορά την προστασία του ίδιου του συλλέκτη, όσο και των συστοιχιών μπαταριών, καθώς μπορεί να τοποθετηθεί παράλληλα με τα μεταλλικά στοιχεία στήριξης.

Ένα εύκαμπτο, πυράντοχο καλώδιο διατομής περίπου 5 χιλιοστών, αποτελεί το περίβλημα δύο ή τεσσάρων μονότροπων οπτικών ινών οι οποίες με την σειρά τους χρησιμεύουν στην απόδοση φυσικών φαινομένων σχετικών με την άνοδο της θερμοκρασίας που προκαλεί μια υπερθέρμανση ή μια πυρκαγιά.

Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούν το φαινόμενο Raman, κατά το οποίο παρατηρείται μερική μεταβολή συχνότητας και φάσης της διερχόμενης ακτινοβολίας φωτός, όταν η θερμοκρασία του καλωδίου μεταβληθεί. Έτσι λοιπόν ανά μέτρο διερχόμενου καλωδίου μπορούμε να έχουμε είτε ανίχνευση θερμικού ορίου, είτε ανίχνευση ανόδου θερμοκρασίας (rise of heat), είτε συνδυασμό αυτών των δύο περιπτώσεων. Έτσι, το καλώδιο ανίχνευσης μπορεί να ανιχνεύσει τη θερμότητα σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος του και να παρέχει ακριβή εντοπισμό τυχόν πυρκαγιών ή συμβάντων. Δεν επηρεάζεται από γρήγορες αλλαγές θερμοκρασίας ή εποχιακές διακυμάνσεις και μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε συμβατικό ή διευθυνσιοδοτούμενο πίνακα ελέγχου συναγερμού πυρκαγιάς.

Μόλις το καλώδιο φτάσει σε μια θερμοκρασία, η οποία έχει προκαθοριστεί από τον χρήστη, αποστέλλεται ένα σήμα πυρκαγιάς σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου, ο οποίος μπορεί να διαχωρίσει την εγκατάσταση σε ζώνες και να παράγει συναγερμούς για κάθε ζώνη ξεχωριστά. Τα σήματα αυτά με την σειρά τους μπορούν να μεταφερθούν σε κεντρικό πίνακα πυρανίχνευσης ή άλλο σύστημα διαχείρισης το οποίο θα ειδοποιήσει έγκαιρα τον χρήστη για το συμβάν απειλής.

Το καλώδιο ανίχνευσης μπορεί να εγκατασταθεί κατά μήκος της υψηλότερης διαμήκους ράβδου στήριξης του μεταλλικού σκελετού ενός ηλιακού πάνελ για να παρέχει αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική ανίχνευση. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιστρώσεις καλωδίων, συμπεριλαμβανομένης μιας επικάλυψης νάιλον, που συνιστάται για εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ, η οποία προστατεύει το καλώδιο από την υπεριώδη ακτινοβολία και παρέχει πρόσθετη μηχανική προστασία.

ΕΛΙΠΥΚΑ

Σωρού 22, Μαρούσι Αττικής ΤΚ 15125
Τηλ.: +30 210 300 7554
Εmail: [email protected]

μέλος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Πυροπροστασίας της Ευρώπης

    © 2024 www.elipyka.org – created by: Pinged_