Διαβάστε μερικές από τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του ΕΛΙΠΥΚΑ, στις 20 & 21 Μαΐου 2022. Στις ερωτήσεις απαντά ο Δρ. Μιχάλης Χάλαρης, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας ΔΙ.ΠΑ.Ε, Υποστράτηγος Π.Σ.(ε.α.). Η παρουσίαση του κ. Χάλαρη είχε τίτλο “Μελέτη καινοτόμου κατασβεστικού υλικού για χρήση σε δασικές και ζώνες μίξης δασών-οικισμών πυρκαγιές”.

Η πυροσβεστική γιατί δεν χρησιμοποιεί bonpet; 

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει αξιολογήσει και έχει εκδώσει διαταγή αποδοχής προς όλες της Υπηρεσίες του Σώματος από 21 Ιουλίου 2011, για χρήση του κατασβεστικού υγρού Bonpet «σε περιπτώσεις δωρεάν διάθεσης του υλικού από τον αντιπρόσωπο ή από διαφόρους δωρητές προς τις κατά τόπους Υπηρεσίες».
Η προμήθεια με διαγωνιστική διαδικασία προϋποθέτει αλλαγή του υφιστάμενου τρόπου διαδικασίας διότι μέχρι και τώρα αυτή βασίζετε πρωτίστως στο κόστος ανά λίτρο για προμήθεια αφρών και όχι σε στοιχεία όπως η δυνατότητες χρήσεις των υλικών, η αποτελεσματικότητα σε κατασβέσεις, κ.α.

Το υλικό έχει διατεθεί στο παρελθόν από τον αντιπρόσωπο καθώς και από Δήμους, π.Νομαρχίες σε διάφορα περιστατικά και έχει σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιηθεί από οχήματα του Π.Σ. ad hoc με απόλυτη επιτυχία (κατάσβεση χωματερής, κατάσβεση ελαστικών, κατάσβεση ελαιόδεντρων κλπ). Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του στην Ελλάδα σε διάφορα περιστατικά πυρκαγιάς σε υπάρχουν στο επίσημο site της αντιπροσωπείας www.bonpetsystems.gr.

Κύριε Χαλαρη είναι οικολογικά φιλικό το bonpet; 

Το Bonpet είναι οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον διαθέτει Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας (S.D.S.) σύμφωνα με τον κανονισμούς της ΕΕ REACH 1907/2006 και τον (EC) No 1272/2008 (CLP). Η τελευταία έκδοσή του να είναι βασισμένη σε αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών από το Hygiene Institute της Γερμανίας. Είναι καταχωρημένο στο Γενικό Χημείο του Κράτους και δεν έχει καμία ταξινόμηση.

Τι έχετε να πείτε για την ελληνική ευρεσιτεχνία Perlofire-με βάση το διογκωμενο περλίτη (2016). Gold Awards 2021. Fire & Emergency Awards.

Είναι ένα ενδιαφέρον κατασβεστικό υλικό (ομοιάζει αρκετά με τις ξηρές σκόνες) το οποίο χρειάζεται να μελετηθεί περαιτέρω μέσω ολοκληρωμένων πειραμάτων στο πεδίο προκειμένου να αναδειχθούν οι κατασβεστικές ικανότητες και ιδιότητες του ειδικά για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Το 3% περιεχόμενο AFFF από τι αποτελείται και ποια είναι η χημική του σύσταση, πέρα των οργανικών ενώσεων;

Αναφέρεται στο ΔΔΑ-SDS του υλικού τελευταία σειρά «Towalex AFFF 3% UL – date 20.4.204, version 1»

 

ΕΛΙΠΥΚΑ

Σωρού 22, Μαρούσι Αττικής ΤΚ 15125
Τηλ.: +30 210 300 7554
Εmail: [email protected]

μέλος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Πυροπροστασίας της Ευρώπης

    © 2024 www.elipyka.org – created by: Pinged_