Οι νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η επιστημονική και η τεχνική κοινότητα στον τομέα της πυροπροστασίας των κατασκευών τέθηκε στο επίκεντρο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Πυροπροστασίας Κατασκευών του ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ. που πραγματοποιήθηκε στις 5 & 6 Απριλίου, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

«Πολλά πρόσφατα παραδείγματα τόσο από φυσικές καταστροφές όσο και από τεχνικά αίτια ειδικά με τη φωτιά δείχνουν την αναγκαιότητα να υπάρχει προβληματισμός και συζήτηση γύρω από τα θέματα της ασφάλειας για τα θέματα τα οποία άπτονται της πυροπροστασίας των κατασκευών», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ, Μηχανολόγος Μηχανικός, Γιάννης Αγγελής.

Το Συνέδριο που αποτέλεσε το τρίτο κατά σειρά είχε ως στόχο να παρουσιάσει την αιχμή της τεχνολογίας στην πυροπροστασία των κατασκευών, εστιάζοντας σε καίρια θεματολογία. Με τη συμμετοχή ομιλητών από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, το συνέδριο εστίασε μεταξύ άλλων στους κανονισμούς πυροπροστασίας σε διάφορες χώρες, και πώς λειτουργούν, την ασφάλιση των κτιρίων, τη μελέτη ενός κτιρίου κλπ.

«Μιλάμε για την ασφάλεια των ανθρώπων πρωτίστως και για την ασφάλεια της περιουσίας, προσπαθώντας παράλληλα να μοιράζουμε την βέλτιστη πρακτική, να κοιτάζουμε τι γίνεται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να προσπαθήσουμε να το μεταφέρουμε στην ελληνική επικράτεια ανανεώνοντας και προσπαθώντας να ανανεώσουμε τον Κανονισμό Πυροπροστασίας της Ελλάδος έτσι ώστε να παραμένει επίκαιρος», επισήμανε ο κ. Αγγελής και προσέθεσε ότι κομβικής σημασίας αποτελεί και η πιστοποίηση δομικών υλικών.

Παράλληλα τόνισε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργεί νέες προκλήσεις για την προσαρμογή των κατασκευών.

«Προ διετίας ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, ο κ. Μπακογιάννης είχε βγάλει μία τροποποίηση έναν νόμο που αφορούσε ακριβώς αυτό. Μετά από δική μας παρότρυνση. Τη φωτιά μπορείς να την καθυστερήσεις δεν μπορείς να την σταματήσεις με ένα δομικό υλικό, μπορείς να την καθυστερήσεις σημαντικά έτσι ώστε να μπορέσεις είτε να επιτρέψεις τη διαφυγή είτε να επιτρέψεις την πυρόσβεση», σημείωσε ο κ. Αγγελής.

Παράλληλα, αναφορικά με την πιστοποίηση των δομικών υλικών, ο κ. Αγγελής τόνισε ότι μέρος της είναι η δημιουργία «ενός κυβερνητικού πιστοποιητικού οργανισμού που να είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση των προϊόντων , που θα υποστηρίζεται από τα ελληνικά πολυτεχνεία που θα κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους». «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο που μπορεί να βάλει μια τάξη στα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά επίσης θα μπορέσει να υποστηρίξει τα ελληνικά πολυτεχνεία και τα εργαστήριά τους. Θα μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις μηχανικών και να αναπτύξει έναν τεράστιο κλάδο», επισήμανε και προσέθεσε ότι ένας ακόμη στόχος είναι η ανάπτυξη της εκπαίδευσης του κόσμου στα θέματα πυροπροστασίας και κατανόησης κινδύνου.

«Όσο περισσότερο εκπαιδεύεις τον κόσμο τόσο σε μεγαλύτερη εγρήγορση βρίσκεται για τα θέματα της πυροπροστασίας και την κατανόηση του κινδύνου. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης μηχανικών, το οποίο ευελπιστούμε κάποια στιγμή να μπορέσει να συνεισφέρει ώστε να μπορεί κι επίσημα να δημιουργηθεί μία ειδικότητα πυρομηχανικού η οποία λείπει από την ελληνική επικράτεια και από την γκάμα των Ελλήνων μηχανικών», ανέφερε ο κ. Αγγελής.

Πηγή: amna.gr

ΕΛΙΠΥΚΑ

Σωρού 22, Μαρούσι Αττικής ΤΚ 15125
Τηλ.: +30 210 300 7554
Εmail: [email protected]

μέλος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Πυροπροστασίας της Ευρώπης

    © 2024 www.elipyka.org – created by: Pinged_